Fazakas Tibor
grafician
Date biografice  
Nascut la 17 aprilie 1946, in Satu Nou, judetul Brasov.  
Absolvent al Facultatii de Arte Plastice din Cluj-Napoca (1968) si al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ - Bucuresti (1982).
Membru al Uniunii Artistilor Plastici din România (1981).
Membru al Breslei Barabas Miklos din Cluj-Napoca (1997).
Cetatean de onoare al municipiului Hunedoara (2006).
 
Spicuiri din critica de arta  
Temperele lui Tiberiu Fazakas inchid geometriile severe ale industriei, tratate in griuri ce se compun intr-un desen aproape ingineresc, ferit - insa - surprinzator de raceala simplelor efecte geometrice. (Dan Grigorescu)  
Compunerile sunt incordate, poarta ritmuri iritante; raceala formelor este dizolvat de iluzia miscarii, si de armonia omniprezenta. (Muradin Jeno)
Arta lui Tiberiu Fazakas mizeaza mult pe mobilitatea structurii mecanice. Dar la nivelul artei lui acestea au numai functia unor mijloace. Obiectul analizei se afla dincolo de ele. Este chiar spatiul. (Ion Itu)
Ciudat cum, desi reprezentarile definesc un spirit puternic rational, un spirit care „socoteste" locul fiecarei forme si pete de culoare, dincolo de acest prim strat al mijloacelor artistice domina un spatiu profund, afectiv. (P. E. Banciu)
Tiberiu Fazakas este perseverent in gândirea reductiilor sale la nivel optic-iluzionist a realitatii. (Gheorghe Vida)
Dincolo de faptul ca invidiez tenacitatea cu care Fazakas Tibor redacteaza lucrarile, profesionalitatea cu care le compune, pentru mine ele atunci devin sugestive, personale, artistice, când simetria se schimba, structura incepe sa explodeze, iar vântul razbate prin ferestrele imaginare. (Marko Bela)
Aceste tablouri care amintesc de creatiile op-art, sunt compuse cu precizie geometrica, din jocul combinativ al liniilor, sunt inchipuirea formei depline: nu se realizeaza numai iluzia miscarii si a spatiului, ci armonia universala, frumosul si unitatea sufleteasca. (Csutak Levente)
Lumea artistica a lui Fazakas Tibor, ca si miscarea planetelor, are legile ei specifice. Legi personale, care au la baza unele legi de constructii geometrice, dar care dau libertate de creatie fata de lumea reala luata drept model. (BannerZoltan)