Fazakas Tibor
grafikus
Eletrajzi adatok  

Fazakas Tibor grafikus 1946 aprilis 17-en szuletett a Brasso megyei Barcaujfaluban.

 
Tanulmanyait a kolozsvari Pedagogiai Foiskolan (1968), valamint a bukaresti „Nicolae Grigorescu" Kepzomuveszeti Intezet (1982) rajztanari szakat vegezte.
1968-tol rajztanar Vajdahunyadon.
1981-tol tagja a Romaniai Kepzomuveszek Orszagos Szovetsegenek.
1993-tol alapito tagja a Magyar Kepzo- es Iparmuveszek Tarsasaganak.
1997-tol a Barabas Miklos Ceh tagja.
1975-tol reszt vesz minden jelentosebb megyei kiallitason.
2006-tol Vajdahunyad tiszteletbeli polgarja.
 
Tallozasok  

Fazakas Tibor temperai az ipar szigoru formait kovetik, a rajz szinte mernoki pontossagat a szurkek tonusai fokozzak, de meglepeteskent feloldodik a kepek hidegsege. (Dan Grigorescu)

 
Komponalasai feszesek, izgato ritmusokat hordoznak; a mertani abrak hidegseget feloldja a mozgas illuzioja es a mindenutt jelenlevo harmonia. (Muradin Jeno)
Fazakas Tibor muveszete a mechanikus strukturak mozgasan alapszik. De az o muveszeteben ezek csak eszkozok. Az elemzes targya maga a ter. (Ion ltu)
Kulonos hogy, az abrazolasok egy erosen gondolkodo lenyt mutatnak be, aki minden formanak es szinfoltnak „kiszamitja" a helyet, de tul mindezeken egy mely emberi ter uralkodik. (P. E. Banciu)
Fazakas Tibor kitarto a valosag optikai-illuzorisztikus abrazolasaban. (Gheorghe Vida)
Azon tul, hogy irigyelni tudom azt a hatalmas konoksagot, amellyel Fazakas Tibor kepeit kidolgozza, s azt a mestersegbeli tudast is, amellyel megkomponalja oket, szamomra akkor valnak sugallatossa, akkor lesznek szemelyesek, tehat muvesziek, amikor torzul a szimmetria, szetrobbanni keszul a szerkezet, s befuj a szel a kepzeletbeli ablakon. (MarkoBela)
Ezeka mertani szerkesztessel, vonalak osszejatszo szovedekebol kialakitott - op-art mualkotasokra emlekezteto kepek a beteljesedes, a formai tokely megtestesitoi, egyensulykepletek: nem csupan a mozgas es ter illuzioja valosul meg bennuk, hanem a mindorokke ohajtott harmonia a lelket megnyugtato osszhang es szepseg is. (Csutak Levente)
Fazakas Tibor muveszi vilaganak, mint a bolygok jarasanak, sajat torvenyei vannak. Bizonyos altalanos mertani szerkesztesben torvenyekbol kiindulo szemelyes torvenyei, amelyek joval szabadabb kezet biztositanak a muvesznek a teremteshez, mint a modellkent felfogott latvanyossag. (Banner Zoltan)
Akar szines, akar fekete-feher kepet keszit, muveinek alappillere az ellentet, amelyet koztes arnyalatok es tavolsagok sokasagaval old fel. A kompoziciok mindegyike kepzomuveszeti, logikai, tehnikai feladatok tucatjait veti fel. (Muhi Sandor)